Merkez Bankası Nedir
Genel olarak merkez bankası bir ülkenin para kavramında sorumlu olan kurumdur. Özel olarak kurulan bu kurumun esas amacı para istikrarını sağlayabilmektir. Merkez bankası aynı zamanda da bankaların son başvurucu noktasıdır. Bankalar para politikalarını merkez bankasının izni olmadan gerçekleştiremez. Bu kurum bankaların bir denetleyici alanı olarak kısıtlama yapabilen ve karar verebilen bir mercii olması haksız rekabetin de önüne geçmektedir.
Dolar Üzerinden Yatırım Yapmak
Dolar üzerinden yatırım yapmak isteyenlerin de merkez bankası politikalarını takip etmeleri ve Dolar ne zaman alınır bilmek gerekir. Böyle belirleyici bir kurumun politikaları tüm ülkenin ekonomik politikaları anlamına gelmektedir. Bu nedenle karar verici bir mercii olmasının yanında aynı zamanda da bağımsız bir kurum olması da gerekmektedir. Çoğu kalkınmış ülke de merkez bankaları bağımsız kurumlar olarak çalışmaktadır. Böylece daha sağlıklı kararlar alınabilmektedir.
Merkez Bankasının Görevleri Nelerdir
Merkez bankaları para istikrarını sağlamak zorunda olan kurumlar olmasının yanında başka aktiviteleri ve görevleri de vardır. Bitcoin madenciliği ile birlikte para politikalarının sarsılmaması için yeni önlemler alınmıştır. Genel olarak merkez bankalarının görevleri standarttır. Belli bir otorite sahibi olmayı sürdüren merkez bankalarını görevleri şunlardır;
- Para politikasının istikrarla uygulanması
- Ülkede bulunan para arzını kontrolünü yapmak
- Hükümetlerin ve bankaların son karar alma mercii olma
- Döviz ve altın rezervlerini istikrarlı bir şekilde yürütme
- Bankaların denetlenmesi ve düzenlenmesi
- Resmi olan faiz oranını belirlemek
Asıl amaçları ve Finans amaçları da şunlardır;
- Tam istihdamı sağlamak
- Para piyasası istikrarı
- Ülkenin büyümesi
- Döviz piyasasında istikrar sağlamak
Merkez bankası bu görevleri ile otoritesini korumak ile mükelleftir. Bu nedenle merkez bankasının esas görevleri çerçevesinde hareket etmesi ve paranın istikrarını koruması gerekir.